Can parents be fined if an anxious child misses school?
By Emma Whitcombe · published
Not for absence correctly recorded as illness. Penalty notices only apply to unauthorised absence, and the statutory guidance says illness includes mental health and is authorised (Code I). A fine is only considered after 10 unauthorised sessions in 10 school weeks. If the absences have been coded as unauthorised, the position changes, so the coding matters.
Is anxiety-related absence counted as illness?
Yes, when anxiety genuinely stops a child attending. The attendance guidance describes Code I as applying where ‘the pupil is unable to attend due to illness (both physical and mental health related)’, and classifies it as authorised absence (Working together to improve school attendance, July 2026, paragraphs 373 and 376). Penalty notices can only be used where absence has been recorded with one or more of the unauthorised codes (paragraph 179).
The guidance also draws an honest line. It says many children feel ‘normal but difficult emotions’ about school, such as worries about friendships or exams, and that these pupils are still expected to attend (paragraph 54). The difference is between a worry a child can be supported through and anxiety that is making them unwell. That judgement belongs to the school, working with the family, and it should be made deliberately rather than by default.
Does the school need a doctor’s note?
Usually not. The guidance says schools ‘are not expected to routinely request that parents provide medical evidence’ and should not have blanket rules requiring it. In most cases a parent’s word that their child is too ill to attend can be accepted (paragraph 374). Schools may ask for reasonable evidence where they have genuine doubt, or where a pupil has prolonged or repeated illness and they want to understand the needs behind it.
Even then, the guidance tells schools not to be rigid about what counts. The starting point is a conversation with the parent, and evidence can include prescriptions, medication or proof of appointments, not only a letter from a doctor (paragraph 375). It also warns that asking for extra medical evidence can put unnecessary pressure on health services. For a family on a long GP waiting list, that matters a great deal.
What is the threshold for a penalty notice, and how much is it?
A school must consider a penalty notice when a pupil reaches 10 sessions of unauthorised absence in a rolling period of 10 school weeks (paragraph 184). A session is half a day, so that is the equivalent of five days. Schools must not have a blanket policy of always or never fining. Before issuing one they are expected to ask whether support is more appropriate and whether a penalty notice is right given any duties under the Equality Act 2010, for example where the pupil has a disability (paragraph 185).
The amounts and limits are fixed nationally (paragraph 194):
- A first penalty notice is £160, reduced to £80 if paid within 21 days.
- A second notice to the same parent for the same child is a flat £160.
- No more than two can be issued to the same parent for the same child within three years. After that, other action is considered instead.
Who can issue a fine or take a parent to court?
A penalty notice can only be issued by a headteacher or someone they authorise (a deputy or assistant head), a local authority officer or the police (paragraph 181). Class teachers, form tutors and heads of year don’t issue them. Prosecution is different again: ‘only local authorities can prosecute parents’, and the decision rests solely with the local authority as the prosecuting authority (paragraphs 164 and 166). The school never prosecutes.
If it ever reached court, there are two offences under section 444 of the Education Act 1996. Failing to secure regular attendance carries a fine of up to £1,000. Knowing the child is not attending and failing to act can bring a fine of up to £2,500, a community order or up to three months’ imprisonment (paragraph 165). The guidance calls prosecution ‘the last resort’ after support has failed (paragraph 164).
Is there a legal defence if a child is too anxious to attend?
Yes. Section 444(2A) of the Education Act 1996 says a child is not to be taken to have failed to attend regularly if the parent proves the child ‘was prevented from attending by reason of sickness or any unavoidable cause’. The attendance guidance lists this among the statutory defences (paragraph 167). For the more serious offence, section 444(1B) also allows a parent to show a reasonable justification for not getting the child to school.
None of this is something for a teacher to argue on a parent’s behalf. If a family has received a penalty notice or a warning letter, the conversation is with the headteacher and the local authority, and the family may want independent advice. What you can do is make sure no one treats a fine for a genuinely unwell child as a foregone conclusion.
What can a teacher say to a worried parent?
Something calm and accurate: ‘When she’s too anxious to get in, that counts as her being unwell, the same as if she had a temperature. Fines only apply to unauthorised absence, and only past a set number of sessions.’ Avoid promising an outcome you don’t control. You can’t guarantee how a particular absence has been coded, and you don’t make that decision.
What you can do is check. If you know a pupil is anxious and see absences logged as unauthorised, have a quiet word with the attendance lead: ‘Before this goes any further, can we check these are coded right? I think she can’t get in, not that she’s choosing not to.’ Persistent anxiety is also a conversation for your SENCo, and any concern about the child’s welfare goes to your Designated Safeguarding Lead the same day.
Also useful
More questions teachers ask
Sources
- Department for Education: Working together to improve school attendance (statutory guidance, July 2026 edition)
- legislation.gov.uk: Education Act 1996, section 444: failure to secure regular attendance at school
Legal and statistical points checked against the sources above on 14 October 2026. Guidance changes, so check GOV.UK and your school’s own policies before acting.